Jessica Scwedin

Niclas W Prytz

Almedalens tid är nu

Krönikan Politiken har sällan varit så nära oss som den är nu. I Sverige har vi en historia av en världsunik öppenhet som varje år sammanfattas genom Almedalensveckan, där politiken möter verkligheten utan förakt eller skygglappar. Det är något att vara stolt över.

Johan Umenius

Johan Umenius

Olof Palme hade förmodligen ingen aning om vilka spår som hans skapelse skulle få för betydelse för svensk politik. När Almedalsveckan är på intågande händer det någonting med politiken. Samtalsklimatet öppnas upp.

Förklaringen är inte de ständiga listorna som präglar kvällspressen. Vilka minglade med vilka? Vilka hade snyggast kläder och vilken politiker drack egentligen vin i en Visbygränd klockan 02.00 på Moderaternas dag?

Förklaringen går att hitta i de eldsjälar som varje år skapar den unika plats som Visby är under Almedalsveckan. De som bygger upp Almedalsveckan är de ideell­a personer som varje år väljer att förgylla veckan med sin närvaro. Att det skulle vara en mötesplats för den politiska eliten är en myt. Det är en vecka där interaktionen är i fokus. Ungdomsförbundare möter politiska journalister, ideella kämpar möter Sveriges politiska toppskick och kommunpolitiker möter sina medborgare.

Under de senaste åren har Almedalsveckan förändrats från att vara en vecka med fokus på politik till en vecka med fokus på samtal. Seminariet fungerar inte längre, utan den pågående digitaliseringen sätter sina spår även i Visby. Det bidrar till att vem som helst har möjlighet att komma till tals, med rätt metod. Smart är gratis, vilket på senare tid har präglad Almedalsveckorna. Det skapar en öppenhet som vi ska vara stolta över.

Under årets Almedalsvecka kommer vi garanterat få se listor på de snyggaste politikerna, populistiska utspel om allt från hur skolan ska styras till diskussioner om vilken kommun som arbetar mest hållbart. Vi kommer se hur IOGT-NTO återigen besegrar alkoholnormen och mingelhetsen kommer att vara slående redan långt innan veckan börjar.

Det är dock inte något jag hoppas på. Däremot hoppas jag att vi likt förra året får se minst 35 000 besökare och 1 645 unika arrangörer, varav de flesta är ideella organisationer som fokuserar på vård och omsorg, men också hur fler arbeten ska komma till. Det är viktiga frågor som sätts på agendan i Almedalen.

Almedalsveckan är en unik institution där den svenska modellen synliggörs genom samtal, där skattemedel står för en stor del av både de arrangemang och möten som tar vid i Visby. En bättre investering finns inte.

Jag ser fram emot årets Almedalsvecka för att jag älskar demokrati. Att vara en del av ett konkret exempel på hur demokratins vingar kan breda ut sig över det politiska samtalet gör mig stolt. Jag hoppas att demokratiaspekten är lika mycket på agendan i Visby som det politiska samtalet. Det är något vi kan vara stolta över.

Jessica Schvedin