Per Holknekt

Foto: Per Holknekt pressbild.

”Företagarna behöver få bättre förutsättningar”

Företagande ger jobb och genererar skatt till välfärden. Per Holknekt menar att man ska se på befolkningen som ett fotbollslag där alla spelare är viktiga men där laget måste låta anfallarna, det vill säga företagarna, göra mål för att gemensamt vinna matchen.

Alexandra Ekström Madrid

Per Holknekt är en svensk entreprenör och föreläsare som är uppväxt i Falun. Han flyttade som 20-åring till Hermosa Beach i Kalifornien, USA, och blev skateboardproffs. Där startade han företaget och skateboardtidskriften Transworld Skateboarding, som blev mycket populär i skateboardvärlden. Väl hemma i Sverige grundade han senare skateboardföretaget och klädmärket Svea. Hans största framgångar har han dock haft med det börsnoterade klädföretaget Odd Molly som han startade tillsammans med Karin Jimfelt-Ghatan år 2002. Idag jobbar han som konsult och föreläsare samtidigt som han söker efter nya spännande projekt.

Att vara företagare och entreprenör i Sverige är inte helt lätt menar Per Holknekt. Det finns en jante-attityd som inte gynnar människor som vill följa sina drömmar och tro på sina idéer.

– Till och med finansministern anser att vi bara hänger på Stureplan när vi i själva verket genererar skatter och arbetstillfällen, säger han och syftar på Magdalena Anderssons (S) uttalande i diskussionerna kring 3:12-regeln tidigare i år.

Företagande driver samhället

Företagandet driver samhället framåt och genom att skapa rätt förutsättningar för företagande kommer fler att våga satsa på sina idéer. Som företagare har man inte samma skyddsnät som om man är anställd och man bör få betalt i förhållande till den risk man tar, menar Per Holknekt. Alla har inte företagandet i sig och det är inte meningen att alla ska driva företag, men några måste det. Man ska snarare se befolkningen som ett fotbollslag där alla behövs.

 

Samhället borde ge företagarna bättre villkor för att komma igång. De behöver få chansen att lyckas, vi vet inte om det är nästa Spotify eller Skype som deras idé kan leda till och det skulle gynna alla.

 

– Men om laget inte ger anfallarna förutsättningarna för att göra mål kommer man aldrig vinna matchen. Sverige borde förändra synen på företagarna och förstå att de behövs. Utan dem genereras inga skatter till samhället som kan fördelas och gynna oss alla, fortsätter han.

Per Holknekt har genom åren startat många olika företag. De allra flesta av dem har inte blivit någonting men en handfull har blivit succéer. Varje misstag har lärt honom något inför nästa utmaning. Även efter det att han förlorade allt i början av 2000-talet, blev hemlös och fick försörja sig genom att sälja Situation Stockholm, fanns hans entreprenörsanda kvar.

Stöd och råd till företagare

För att inte andra ska behöva uppleva det han upplevde då menar han att det behövs mer stöd och råd att få som företagare. Han har själv fått lära sig allting på egen hand genom att testa och se hur det går. Med en central funktion som alla har tillgång till skulle man kunna minska risken för misslyckanden.

– Jag märker att andra entreprenörer upplever samma sak. Jag får jättemånga mail varje dag från företagare som ber mig om råd i olika frågor. Jag tycker att det är väldigt roligt att svara på de där mailen men det borde finnas en myndighet som tar hand om företagarna. Jag kan inte hjälpa alla, säger han.

Idag finns webbplatsen verksamt.se för de som vill veta mer om företagande. Den samlar information från myndigheterna Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket som kan gynna företagare men Per Holknekt tycker inte att det räcker. Han menar att det är otydligt vart man ska vända sig om man har frågor. Olika frågor hör till olika myndigheter. Dessutom säger han att funktionen är för snäv, det borde finnas fler områden som den centrala myndigheten eller plattformen skulle kunna hjälpa till med.

– Det vore också fantastiskt om den plattformen hade en matchningsfunktion där idéer kunde matchas med investerare. På så sätt skulle de bra idéerna fångas upp och förverkligas och driva utvecklingen i samhället, säger han.

Fördelarna med att vara två

Att dela företagsresan med någon är lättare än att driva företaget själv. Per Holknekt menar att om man är två kan man dela både med- och motgång med varandra. Det är viktigt för att inte tappa sugen. Om man dessutom blir partner med någon som har andra kvaliteter och styrkor än de man själv har kan man komplettera varandra på ett bra sätt.

Det är inte säkert att alla som har en bra idé har erfarenheten att förverkliga den – varför en matchningsfunktion där man får presentera sin idé är viktig.

Kunskapen om företagande och om företagare måste bli högre menar Per Holknekt. De allra flesta företagarna är vanligt folk, inte personer som hänger på Stureplan eller skatteplanerar för att slippa bidra till samhället, tvärt om. De driver kaféer, lanthandlar, konsultföretag, privata tandläkare, start-ups, förskolor och äldreboenden för att de brinner för det.

– Man vill göra rätt för sig och bidra så gott man kan inom det område man kan, säger han.

Om förutsättningarna för företagarna vore bättre skulle fler våga starta företag och satsa helhjärtat på dem. Per Holknekt menar att det vanliga rådet ”säg inte upp dig från ditt vanliga jobb direkt” är en myt. Om man inte satsar helhjärtat kommer det antagligen inte att gå lika bra med det egna företaget. Men många har inte det startkapital eller de inkomster som behövs för att våga säga upp sig från jobbet.

 

Det är inte meningen att alla ska driva företag, men några måste det.

 

– Företagare har ett för svagt skyddsnät. Samhället borde ge företagarna bättre villkor för att komma igång. De behöver få chansen att lyckas, vi vet inte om det är nästa Spotify eller Skype som deras idé kan leda till och det skulle gynna alla, säger han.

Genom att förändra synen på företagarna och dessutom skapa bättre förutsättningar för dem att lyckas med sina idéer tror Per Holknekt att Sverige skulle kunna bli ett bättre land.

– Vi skulle kunna lägga mer på skola, vård och omsorg. Dessutom skulle vi kunna ta hand om alla som vill komma hit och få en ny chans i livet. Företagarna hade bidragit med både skattemedel och arbetsplatser till de nyanlända vilket vi ser behövs idag. Det blir helt enkelt mer att dela på för alla, säger han.