Marcus Oscarsson. Foto Daniel Ohlsson tv4

Daniel Ohlsson TV4

Marcus Oscarsson gör politiken begriplig

Med intensiv blick och ett engagerade kroppsspråk har han tagit plats i TV-rutan. Marcus Oscarsson älskar politik. Som politisk kommentator vänder han sig till både statministern och landets mellanstadieelever och han vill att alla ska förstå. – Det är bland det viktigaste. Alla tycker inte att politik är världens sexigaste ämne

Håkan Söderberg

Självklart är den fiskeintresserade smålänningen på plats när Almedalsveckan invigs den 29 juni.

Vad betyder egentligen Alme­dalen i svensk politik?

– Almedalen är ett OS i politik. Alla grenar från fotboll och tennis till fäktning och rodd är representerade. Min poäng är att oavsett vilket av våra 62 olika områden inom politiken du tycker bäst om, så kan du ge dig på att det finns ett seminarium under Almedalsveckan som handlar om just ditt favoritämne. Om det så är upphandling av miljövänliga gräsklippare i inre Dalsland så kan man slå sig i backen på att det finns ett seminarium om just det ämnet, och ofta är seminarierummet fullt till bredden.

– Det finns helt enkelt något för alla på Almedalsveckan. Specifika och smala ämnen såväl som de absolut största och mest centrala ämnena där partiledarna håller tal om sina främsta prioriteringar och de mest aktuella frågorna i svensk politik, säger Marcus Oscarsson.

Oavsett vilket av våra 62 olika områden inom politiken du tycker bäst om, så kan du ge dig på att det finns ett seminarium under Almedalsveckan som handlar om just ditt favoritämne.

Almedalsveckan påverkar alla arrangörer vare sig det är politiska partier, företag, myndigheter eller organisationer.

– I takt med att alla arrangörer tävlar med varandra om att locka besökare så hittar de hela tiden på nya grepp för sina event och seminarium. Det gör att Almedalen har en slags automatisk utvecklingsmotor. Samtidigt som det hela tiden sker nya saker så kan du även känna igen dig från år till år. Det är ett vinnande koncept

”Alla ska förstå”

Marcus Oscarsson har på relativt kort tid blivit en av de mest anlitade politiska kommentatorerna och på kuppen det man brukar kalla för folkkär.

Vad säger han själv?

– Mitt fokus är helt enkelt bara att det ska vara roligt och lärorikt på en och samma gång. Det känns även viktigt att alla åldrar ska tycka att det är spännande att lyssna. När jag talar vänder jag mig till en mellanstadie­elev och till statsministern på en och samma gång. Alla ska förstå. Jag tycker att politik är superkul och då bör det ju även presenteras på ett attraktivt sätt känner jag.

Marcus Oscarsson, Foto Daniel Ohlsson TV4
Foto: Daniel Ohlsson TV4

– Bland det viktigaste är att förklara på ett sätt så att alla förstår. Alla tycker inte att politik är världens sexigaste ämne vilket ställer ännu högre krav på att skapa intresse. Många tycker att det är svårt att förstå komplexa frågor som arbetsgivaravgifter och budgetfrågor, och mitt mål har alltid varit att förklara på ett sätt så att även den som inte är lika insatt kan förstå, förtydligar han.

Han lyckas och har prisats för sina insatser. År 2015 tog Marcus emot Begriplighetspriset med motiveringen ”han gör komplex politik mer folklig och begriplig. Hans gärning är en gärning inte bara som medial underhållare och pedagog, utan också för demokratin.”

Priset är ett årligt pris som instiftats av reklambyrån Publikt. Pristagarna utses dels av en jury, dels av det svenska folket via en webbomröstning.

– Jag vann omröstningen både hos juryn och folket vilket kändes toppen. Mattias Klum, Magdalena Ribbing och Glenn Strömberg hör till tidigare vinnare så det var mycket hedrande.

Och även om han inte nämner det själv så fick han priset i konkurrens med professor Hans Rosling och operasångerskan Malena Ernman.

”I svensk politik händer det hela tiden nya, spännande saker”

Som sagt, det är inte alla som har politik som sitt absoluta favoritintresse. Hur hittade Marcus till politiken under uppväxten i Odensås utanför Virserum i Småland?

– Politik och media har alltid varit mina två stora intressen. I förskolan såg jag Bengt Öste på TV-nyheterna och blev jätte­intresserad av nyheter och speciellt politik. Jag älskade när min lärare pratade om partier och politik i mellanstadiet vid valet 1985 när Westerbergseffekten kom. Sedan breddades intresset till USA-politik vid valet Dukakis mot Bush år 1988…

– Jag har nog velat bli politisk kommentator ända sedan jag var liten och det är precis lika roligt att vara det idag som jag tänkte då. Nästan ännu roligare faktiskt för det händer så mycket hela tiden och media är verkligen på hugget.

Sedan Odensås har det hänt en hel del på livets stig.

– Jag flyttade från Småland till Stockholm i samband med att jag antogs till regeringskansliets Aspirant- och diplomatprogram. Därefter jobbade jag bland annat vid statsrådsberedningen och finansdepartementet, men jag har alltid arbetat extr­a som journalist. Först på min egen tidning Odensås Lantpress, sedan Vimmerby Tidningen, Barometern-OT, Daily Mail, The Times och Daily Telegraph och idag TV4.

Jag har velat bli politisk kommentator ända sedan jag var liten och det är precis lika roligt att vara det idag som jag tänkte då. Nästan ännu roligare faktiskt.

Under resten av året kommer han knappast sakna arbetsuppgifter.

– Det händer minst sagt mycket på en och samma gång med både USA-valet där Donald Trump och Hillary Clinton är i farten, för att inte tala om svensk politik där det hela tiden händer nya, spännande saker. Jag ser verkligen fram emot Almedalsveckan, säger han.

Newsoholic

Just USA är Marcus Oscarsson specialområde och det var i samband med USA-valet 2012 när Barack Obama omvaldes till president, han för första gången på allvar dök upp i tv-sammanhang som kommentator i TV4. Han beskriver sig själv som en USA-nörd.

Varför är USA så spännande?

– USA har en unik position som världens enda supermakt. Med andra ord så är USA det enda land som har stor global påverkan på kultur, teknologi och ekonomi, samtidigt som det har militär kapacitet att verka i stor skala i flera världsdelar samtidigt. Det gör att landet är otroligt viktigt inom politiken. USA har dessutom storslagen natur och det gillar jag.

Newsoholic är ett annat epitet han använder om sig själv. Han följer regelbundet internationella TV-kanaler som CNN, BBC och Russia Today och håller sig uppdaterad om vad som händer i omvärlden.

Nyligen ingick Sverige ett Värdlandsavtal med försvarsorganisationen Nato. Inför beslutet är Marcus Oscarsson i TV4:s studio och intervjuas av programledare Peter Jihde och Tilde de Paula.

Han får grundläggande frågor: Vad är Nato? Vad är Värdlandsavtalet? Programledarna vet att han kan tala till både statsministern och mellanstadielever. Och när intervjun är över är det rimligt att förutsätta att fler människor skulle kunna svara på programledarnas frågor.

Rimligt är också konstaterandet att Marcus Oscarsson har kommit en bit på väg sedan han producerade egna tidningen Odensås Lantpress med 29 personer i prenumerationsstocken.