Foto Clever Sverige AB

Clever Sverige AB

Elbilen behöver matchande infrastruktur

Aktuellt Elbilen i Sverige präglades tidigare av dilemmat om hönan och ägget. Nu ökar elbilarna men fortfarande kvarstår behovet av en fungerande infrastruktur.

waldemaringdahl

Waldemar Ingdahl

Det finns idag omkring 20 000 elbilar i Sverige, inklusive hybride­r, enligt Power circle. I år gör branschorganisationen Bilsweden prognosen att antal elbilar kommer att fördubblas, och fram till år 2020 tror man att antalet elbilar i Sverige motsvarar 200 000 bilar.

Elbilarna behöver dock en infrastruktur som ser till att de enkelt kan laddas i ett allmänt och vidsträckt nätverk. Laddoperatören Clever erbjuder publik laddning, hemmaladdning, arbetsplatsladdning och de kringtjänster som elbilsägare behöver.

Fredrik Nordin, Clevers vd, säger att elbilen i Sverige präglades av dilemmat om hönan och ägget: Om det inte byggdes en infrastruktur så köpte ingen elbilarna men om ingen köpte elbilarna så byggdes inte en infrastruktur.

– Det gäller att matcha slutkundens behov, att erbjuda olika typer av laddlösningar och abonnemang om man laddar hemma, när man är på jobbet eller är ute, säger Fredrik Nordin.

Fjolårets samarbete med Destination Gotland, med laddning av elbilar i Nynäshamn och Oskarshamn inför Almedalen, kommer att upprepas. I år erbjuds även provkörning och laddning i samarbete med Volkswagen och ABB.