Petter Stordalen. Foto: Nordic Choice.

Petter Stordalen. Foto: Nordic Choice.

”Jag älskar Almedals-veckan”

Inspiration Den norske hotellmagnaten Petter Stordalen är en flitig besökare av Almedalen i Visby. Under årets Almedalsvecka är han tillbaka med vida ämnen och brännheta samhällsfrågor på sin agenda. Hur bekämpar vi exempelvis utanförskapet!?

Andreas Ellhar

– Det är inte första gången jag gästar den politiska arenan under Almedalsveckan och inte den sista heller för den delen. Jag är ett lite udda inslag och en del undrar kanske vad en storföretagare och kapitalist har där att göra, skrattar Petter Stordalen, ägare och styrelseordförande på Nordic Choice Hotels.

Smart Fakta

Petter Stordalen

Ålder: 55 år

Sysselsättning: Ägare av Nordic Choice Hotels med 190 hotell och 13 000 anställda.

Övrigt: Investerare, fastighetsutvecklare och miljöaktivist.

Förra året under Olof Palmes Almedalen presenterade Petter Stordalen en alternativ regering som bygger på att lyfta fram människor som står utanför den så kallade boxen. Han syftade på människor som kan bidra med något nytt och har infallsvinklar på saker som många kanske aldrig ens haft en tanke kring. På frågan vad som kommer bli det stora ämnet denna gång tar han upp senaste tidens händelser i Europa och USA:s omdiskuterade president.

– Utifrån världsläget tror jag att Almedalen i år kommer att handla mer om säkerhet, trygghet och internationellt samarbete. Detta mycket med anledning av Trump, Brexit, valen i Frankrike och Tyskland och med terrordådet den sjunde april, fortsätter Petter.

Petter poängterar däremot att vi inte får glömma bort det fortsatta viktiga arbetet kring andra frågor – som integration. Hur skapar vi jobb och tar vara på kompetensen hos alla dem som står längst ifrån arbetsmarknaden och inte är inkluderade? Almedalen har fått utstå en del kritik det senaste året för att inte sätta debatten och diskussionerna i centrum för de som behöver det mest.

 

Alla kan bidra. Alla kan göra någonting, så också näringslivet.

 

– Under alla de år jag varit i Almedalen så har det kritiserats för att det inte längre handlar om politik och att istället lobbyister, näringsliv och intresseorganisationer tagit över. Jag tycker att det är en bra utveckling att man blandar alla dessa grupper. Vi behöver mer samarbete, fler arenor att mötas på. Almedalen är unikt i sitt slag och jag hoppas att den kommer fortsätta utvecklas med åren.

Som storföretagare är Petter också representant för näringslivet men har tidigare även engagerat sig i välgörenhet vid flertalet tillfällen. Under den senaste flyktingkrisen ordnade han bland annat med praktikplatser för att hjälpa människor att få en sysselsättning. Han menar att alla kan vara med och påverka och att alla har ett gemensamt ansvar.

– Min filosofi är att man inte kan sitta och vänta på att andra ska göra saker, eller tro att politikerna är de som kan och ska göra allt. Alla kan bidra. Alla kan göra någonting, så också näringslivet. Jag tror det bästa vi kan göra är att skapa arbetsplatser åt människor.

Att ge människor ett jobb, arbetskamrater, ansvar och förutsättningarna till att bygga självförtroende menar Petter är byggstenarna för ett lyckligt liv. Det handlar både om nya svenskar som vill få ett vanligt liv igen men också om människor med funktionsnedsättningar eller med låg utbildning.

Petter Stordalen
Petter Stordalen. Foto: Marte Garmann.

– När det gäller vårt sårbara samhälle och de som vill förstöra vår demokrati ska vi fortsätta leva de liv vi vill, det är det bästa motmedlet. Vi ska bekämpa terrorism med öppenhet. Vi ska inkludera människor, inte bygga murar. Vi ska resa, vi ska vara nyfikna på varandra och vi ska lära från varandra.

När jag frågar Petter om vem Almedalen passar ler han och svarar ”alla utom de med klaustrofobi”. Under denna händelserika vecka stöter man som besökare på alla tänkbara typer av människor, allt från ministrar till Överbefälhavaren, till ärkebiskopen och turister.

– För mig är Almedalen det sista som sker innan Sverige går på semester. Människor är glada, avslappnade och det finns tid för samtal och spännande möten. Jag älskar Almedalen och för mig är det en självklarhet att vara där. Har du möjligheten att åka dit så gör det. Det är en av årets absoluta höjdpunkter, avlutar Petter.