Peter Bäckström, vd Sundrive AB. Foto Karin Nordén

Karin Nordén

Smartare laddinfrastruktur på väg

Aktuellt Allt fler elbilar syns på vägarna och allt fler kommer de att bli – fort. Men till­verkarna måste ha rätt resurser för att kunna möta efterfrågan. Det menar Peter Bäckström.

waldemaringdahl

Waldemar Ingdahl

Sundrive AB är specialister på laddinfrastruktur för elbilar och hybrider med lång erfarenhet. Vd Peter Bäckström ser allt fler elbilsmodeller på marknaden och att infrastrukturen byggs ut i högre takt. Vilka är elbilens fördelar?

– Körkänslan. Min­dre underhåll då det inte finns oljefilter, avgassystem och utslitna koppling­a­r. De är snabba i starten, man kör mjukare och kan hushålla med kilowatten, säger Peter Bäckström.

Han säger att och att det är viktigt att branschen förstår att utvecklingen kommer att gå fort.

– Tillverkarna måste ha resurser för att öka volymerna, uppdatera när intelligensen ökar i infrastrukturen och för nya protokoll från biltillverkarna. Man bör satsa på smarta, flexibla laddutrustningar med gränssnitt för laststyrning, access, betalsystem och andra framtida uppdateringar. Exempelvis så är kollektivtrafiken särskilt lämplig för eldrift med sina fasta rutter och tider. I takt med att kommuner och kollektivtrafik köper fler elfordon behövs effektiv styrning av laddningen för att undvika överbelastning av elsystemen, avslutar Peter Bäckström.